Kerk Beitem – BCQ Architecten

Kerk Beitem

  • locatie:  Beitem
  • opdrachtgever: Stad Roeselare
  • programma: Gemeenschapscentrum
  • status: Kandidatuur, 1e laureaat (2020)
  • in samenwerking met: Demeyere J&A architecten

In 2016 werd de Sint-Godelievekerk van Beitem niet langer gebruikt voor erediensten. Sinds de ontwijding staat de kerk leeg. In een nieuw masterplan voor de dorpskern van Beitem werden de kerk en de omgeving mee opgenomen. De kerk diende een herbestemming te krijgen als gemeenschapscentrum. Meer concreet werd een polyvalente indeling gevraagd die gebruikt kan worden voor zowel kleine als grotere evenementen. Met een doordachte schakeling van ruimtes werd het volledige programma van eisen binnen het bestaande bouwvolume geïntegreerd.

Circulatie

De bestaande hoofdtoegang langs de straat blijft behouden. We voorzien links achteraan een mogelijkheid tot secundaire inkomhal die aansluiting geeft op de geplande groene buitenruimte tussen de kerk en de school. Aan de noordzijde van de kerk wordt een nieuwe buitenruimte voorzien. De ramen in de noordgevel worden verlaagd tot op de begane grond. Zo ontstaat er een directe connectie tussen de binnen- en buitenruimte. Tussen het koor en de achterbouwvolumes worden twee nieuwe openingen gemaakt die rechtstreeks uitkomen in de twee zijbeuken. Deze openingen zorgen voor een vlotte circulatie tussen de bar en de keuken langs de ene zijde, en een gemakkelijke bereikbaarheid van het sanitair via de secundaire inkomzone..

Polyvalente zalen

Het nieuwe grondplan van de kerk bestaat uit drie zones. Centraal in de kerk blijft de ruimte open zodat er een maximale polyvalentie ontstaat naar gebruiksinvulling. Deze opdeling zorgt ervoor dat enerzijds de ‘vorm’ van de kerk leesbaar blijft, maar anderzijds de grote polyvalente ruimte een neutralere zone wordt waarbij de dwingende west-oost-oriëntatie kan verlaten worden. Dit levert een grotere vrijheid op naar indeling en ruimtegebruik. De beide ruimtes kunnen afzonderlijk ingezet worden doordat ze beiden een afzonderlijke toegang hebben maar kunnen ook samengevoegd worden. De ingrepen voorzien we in een duidelijke hedendaagse vormgeving. Andere verdelingen zoals tussen het koor en de linker en rechter zijbeuk worden voorzien van hoge gordijnen.

Diverse functies

Via de hoofdingang (lichtgroen) bereikt men de balie met vestiaire (donkergroen). Daarnaast de berging voor het zaalmeubilair en zone technieken (oranje). Deze zones krijgen ook een verdieping met steektrap vanuit de grote zaal. De verdieping kan vrij ingevuld worden en is voor het zaalgebruik een bijkomende troef als tribune. Boven het doksaal kan een kleine vergaderzaal ingericht worden (rode kleur). Centraal grote polyvalente ruimte (wit), flexibel in te zetten en bereikbaar via twee ingangen met tweede toegang (lichtgroen) aan de noordgevel. De toegang fungeert ook als sas naar het sanitair blok (lichtblauw). Aansluitend aan de grote zaal is de kleine polyvalente zaal (rood). De positie van de bar (blauw) en de keuken (donkerblauw) zijn inzetbaar voor beide zalen.