Polyvalente zaal 'Park ter Walle' te Menen - architectuur

Park ter walle

  • locatie: J. & M. Sabbestraat 163A, Menen
  • opdrachtgever: AGB Menen
  • programma: Recreatie / Polyvalente zaal
  • status: opgeleverd (2018)

Op een korte wandelafstand van het stadscentrum van Menen bevindt zich het stadspark Park ter Walle. Binnen het masterplan om de volledige site een nieuwe uitstraling te geven zat ook de opdracht om een oplossing te vinden voor de oude zaal op het terrein. Na een kostenanalyse bleek dat het behoud van de bestaande zaal niet opportuun was en werd gekozen voor een volledig nieuwe invulling. Naast de verschillende polyvalente lokalen biedt de grote zaal met 1000 m² vrije ruimte voldoende plaats voor kleine en grote evenementen.

 

De uitstraling van het gebouw wordt gecreëerd door een combinatie van een massief betonnen geheel en een lichte, transparante stalen constructie. De hoofdingang links wordt benadrukt door de vrijstaande structuur die los komt van de gevel. In het ontwerpproces kreeg de stalen constructie niet alleen esthetisch vorm, maar werden ook de functionele eigenschappen ervan ontwikkeld. Zo is het mogelijk om banners op te hangen van de speelpleinwerking en jeugdbewegingen boven elk afzonderlijk lokaal dat langs de voorgevel toegankelijk is. Daarnaast kunnen ook andere evenementen aangekondigd worden boven de inkomzone.

De polyvalente zaal biedt plaats aan verschillende verenigingen. Naast de kantoren van de jeugddienst en hun speellokalen is er ook voor elke plaatselijke jeugdbeweging een afzonderlijk lokaal voorzien. Afzonderlijke vergaderlokalen en akoestische repetitieruimtes zijn faciliteiten waar iedereen die dat wenst gebruik van kan maken. Centraal in het gebouw bevindt zich de grote polyvalente zaal met een balkon op de eerste verdieping. Deze zaal is volledig uitgerust om plaats te bieden aan zowel kleine als grote evenementen. Om de geluidsoverlast naar de omgeving te beperken naar de wettelijk toegelaten norm werd de zaal deels ingegraven in de natuurlijke helling van het terrein, en werden de betonnen wanden ontdubbeld.